1. FLAIR BARTENDERS SCHOOL "Bar&Action"
Warunki i zasady szkolenia barmanów FLAIR FREE STYLE:
- Kurs prowadzi Eugeniusz Dytko Mistrz Świata IBA 2001
- Szkolenie trwa cztery kolejne dni 7-8 godzin dziennie
- W trakcie szkolenia uczestnikom zapewnia się możliwość korzystania z profesjonalnego sprzętu barmańskiego, niezbędnego do przeprowadzenia szkolenia
- Program kursu dostosowano do umiejętności i stopnia zaawansowania technicznego każdego barmana
- Kurs wzbogacony jest o projekcje filmów szkoleniowych
- Koszt kursu wynosi 600PLN od osoby
- Kontakt Eugeniusz Dytko 604952320 lub tel./fax. (67) 2152520
2. POLSKA SZKOŁA FREE-STYLE/Polish School of Free Style
Polska Szkoła Free Style została założona przez członków Stowarzyszenia Polskich Barmanów wraz z F.H.U. „LERICO”. Celem Szkoły i ich założycieli jest podnoszenie poziomu i doskonalenie sztuki free style oraz prezentowanie jej na konkursach krajowych i międzynarodowych, uczestniczenie w imprezach, takich jak: pokazy i promocje oraz integrację barmanów na różnych spotkaniach.
Warunki uczestnictwa
Szkołę Free Style może ukończyć każdy barman będący członkiem SPB lub nie będący członkiem SPB, z tym że barman nie należący do SPB nie będzie mógł uczestniczyć w konkursach lub spotkaniach Sekcji Free Style przy Stowarzyszeniu Polskich Barmanów.
Chętnych zapraszamy do kontaktu: Zarząd Sekcji Free Style, tel./fax (32) 231 96 76 oraz Ryszard Łuszczak, tel.: 601 988 968
Kurs kończy się egzaminem zręcznościowym oraz wręczeniem dyplomu ukończenia Polskiej Szkoły Free Style.
Koszty Koszty szkolenia jednej osoby wynoszą 400 PLN. Istnieje możliwość wystawienia faktury VAT.
Szkolenie w fazie początkowej trwa dwa dni (17 godzin). Program zawiera podstawy pracy barmana w Free Style oraz elementy ewolucji sprzętem barmańskim, butelką, szkłem i innymi akcesoriami związanymi z pracą za barem.
- Wiadomości wprowadzające (60 min.) - kto to jest barman? co to jest free style? dlaczego pracuję we free stylu? regulamin sekcji free style.
- Przygotowanie baru do pracy we free style (60 min.) - dlaczego ważne jest przygotowanie baru do pracy?, co musimy przygotować by ułatwić sobie pracę?
- Przygotowanie drinka Blue Blazer (60 min.) pokaz, ćwiczenia.
- Podstawy elementów ewolucji przedmiotami barmańskimi (3 x 60 min.) kubek metalowy, boston (dwu – częściowy shaker), shaker standardowy, amerykański.
- Podstawy elementów ewolucji butelką (3 x 60 min.), kilka możliwości chwytania butelki.
- Podstawy elementów ewolucji przy połączeniu dwóch przedmiotów (3 x 60 min.), kubek metalowy w połączeniu z butelką.
- Podstawy elementów ewolucji i pracy z kilkoma przedmiotami (3 x 60 min.), połączenie: kubek, butelka, szczypce, lód, dekoracja, słomka.
- Wideo – sztuka prowadzenia baru, pokazy, konkursy barmańskie w stylu free style.
- Egzamin zręcznościowy w kategorii free style.