logo onas

Szkoła free-style (flair)

1. FLAIR BARTENDERS SCHOOL "Bar&Action"

Warunki i zasady szkolenia barmanów FLAIR  FREE STYLE:

  • Kurs prowadzi Eugeniusz Dytko  Mistrz Świata IBA 2001
  • Szkolenie trwa cztery kolejne dni 7-8 godzin dziennie
  • W trakcie szkolenia uczestnikom zapewnia się możliwość korzystania z profesjonalnego sprzętu barmańskiego, niezbędnego do przeprowadzenia szkolenia
  • Program kursu dostosowano do umiejętności i stopnia zaawansowania technicznego każdego barmana
  • Kurs wzbogacony jest o projekcje filmów szkoleniowych
  • Koszt kursu wynosi 600PLN od osoby
  • Kontakt Eugeniusz Dytko 604952320 lub tel./fax. (67) 2152520


2. POLSKA SZKOŁA FREE-STYLE/Polish School of Free Style

Polska Szkoła Free Style została założona przez członków Stowarzyszenia Polskich Barmanów wraz z F.H.U. „LERICO”. Celem Szkoły i ich założycieli jest podnoszenie poziomu i doskonalenie sztuki free style oraz prezentowanie jej na konkursach krajowych i międzynarodowych, uczestniczenie w imprezach, takich jak: pokazy i promocje oraz integrację barmanów na różnych spotkaniach.

Warunki uczestnictwa

Szkołę Free Style może ukończyć każdy barman będący członkiem SPB lub nie będący członkiem SPB, z tym że barman nie należący do SPB nie będzie mógł uczestniczyć w konkursach lub spotkaniach Sekcji Free Style przy Stowarzyszeniu Polskich Barmanów.

Chętnych zapraszamy do kontaktu: Zarząd Sekcji Free Style, tel./fax (32) 231 96 76 oraz Ryszard Łuszczak, tel.:  601 988 968

Kurs kończy się egzaminem zręcznościowym oraz wręczeniem dyplomu ukończenia Polskiej Szkoły Free Style.

Koszty Koszty szkolenia jednej osoby wynoszą 400 PLN. Istnieje możliwość wystawienia faktury VAT.

Szkolenie w fazie początkowej trwa dwa dni (17 godzin). Program zawiera podstawy pracy barmana w Free Style oraz elementy ewolucji sprzętem barmańskim, butelką, szkłem i innymi akcesoriami związanymi z pracą za barem.

  1. Wiadomości wprowadzające (60 min.) - kto to jest barman? co to jest free style? dlaczego pracuję we free stylu? regulamin sekcji free style.
  2. Przygotowanie baru do pracy we free style (60 min.) - dlaczego ważne jest przygotowanie baru do pracy?, co musimy przygotować by ułatwić sobie pracę?
  3. Przygotowanie drinka Blue Blazer (60 min.) pokaz, ćwiczenia.
  4. Podstawy elementów ewolucji przedmiotami barmańskimi (3 x 60 min.)  kubek metalowy, boston (dwu – częściowy shaker), shaker standardowy, amerykański.
  5. Podstawy elementów ewolucji butelką (3 x 60 min.), kilka możliwości chwytania butelki.
  6. Podstawy elementów ewolucji przy połączeniu dwóch przedmiotów (3 x 60 min.), kubek metalowy w połączeniu z butelką.
  7. Podstawy elementów ewolucji i pracy z kilkoma przedmiotami (3 x 60 min.), połączenie: kubek, butelka, szczypce, lód, dekoracja, słomka.
  8. Wideo – sztuka prowadzenia baru, pokazy, konkursy barmańskie w stylu free style.
  9. Egzamin zręcznościowy w kategorii free style.