Artur Wawrzyszczak - udany występ polskiego barmana na Mattoni Grand Drink 2018

Dwudziestu najlepszych barmanów z całego świata, stanęła w szranki konkursu MGD 2018 - mistrzostw świata w mieszaniu mocktaili - drinków bezalkoholowych.

21 edycja konkursu organizowanego przez lidera rynku wody mineralnej w Czechach - firmę MATTONI odbyła sie na rynku Starego Miasta w stolicy Republiki Czech - Pradze.

Tysiące turystów odwiedzajacych Pragę w czerwcowy weekend 15/16.06, miało niepowtarzalną okazję obejrzenia i spróbowania najlepszych drinków bezalkoholowych przygotowanych przez barmanów z całego świata.
Nagroda główna konkursu - 10.000 USD ma ogromny wpływ na poziom zawodów, startują tu bowiem najlepsi z najlepszych - barmani wyselekcjonowani w krajowych eliminacjach. 

Formuła konkursu oprócz receptury drinka bezalkoholowego /niskokalorycznego promującego zdrowy tryb zycia, wymaga od uczestników autoprezentacji w języku angielskim oraz bezpośrednigo kontaktu z zespołem śędziowskim.

Tegorocznym reprezentantem SPB był kol. Artur Wawrzyszczak - doświadczony barman z Warszawy, laureat wielu krajowych i międzynarodowych konkursów.

Jego mocktail " Wake up with Mattoni " zajął ostatecznie 8 lokatę, co biorąc pod uwagę bardzo wysoki i wyrównany poziom zawodów, jest wynikiem b. dobrym.

Oceniając występ Artura z pozycji członka jury, muszę stwierdzić iż nasz reprezentant pozostawił dobre wrażenie, prezentując dobrą technikę pracy (5 miejsce) oraz świetną recepturę (5 miejsce).
Nieco niższą ocenę jury przyznało za komunikację w języku angielskim, nad czym Artur musi pracować, aby odnosić sukcesy na arenie międzynarodowej w przyszłości.

Tegoroczny konkurs został zdominowany przez duet czesko - słowacki, a właściwie słowacko- czeski, albowiem wszystkie nagrody i wyróznienia zostały u gospodarzy.

Sympatyczny Tomas Gyen - reprezentujacy Słowację oraz Jiri Bohac - faworyt gospodarzy zdecydowanie wyprzedzili konkurencję. Na podium dołączył do nich Akerblums Raitis - reprezentant Łotwy.

Podsumowując tegoroczna edycję MGD 2018 należy podkreślić iż konkurs ten z roku na rok się zmienia, podnosi poprzeczkę uczestnikom, kreuje trendy i styl.

Daje profesjonalnym barmanom możliwośc swobodnej kreacji, promujac kulturę barmańską na najwyższym światowym poziomie.

Udział polskich reprezentantów w każdej z dotychczasowych edycji, jest świadectwem na zasłużoną wysoką pozycję "polskiej szkoły barmańskiej" w miksologicznym świecie.


z barmańskim pozdrowieniem
Ryszard Berent