Podwójny triumf w Normandii!

Podczas finałowego konkursu barmańskiego Calvados Nouvelle Vogue International Trophies 2018, który w tym roku odbywał się we francuskim Caen (region Normandia), reprezentanci Polski ponownie zachwycili jurorów swoimi autorskimi koktajlami.

 

Barmani z naszego kraju regularnie zdobywają podium w tej prestiżowej rywalizacji, gdzie ocenia się technikę oraz „w ciemno” smak drinka. Tym razem jednak wygrali w dwóch najważniejszych kategoriach! A oprócz nich w imprezie brali też udział zawodnicy z Belgii, Czech, Estonii, Finlandii, Francji, Niemiec, Włoch, Łotwy, Luksemburga, Rosji, Hiszpanii, Szwecji, Szwajcarii oraz Wielkiej Brytanii.

W kategorii barmanów profesjonalnych zwyciężył Robert Piasecki z Krakowa z drinkiem o nazwie Garden of Childhood (Ogród z Dzieciństwa). - Do stworzenia tego koktajlu, zainspirował mnie obraz z dzieciństwa: każdego lata mój ojciec z wielką radością zbierał maliny z małego ogrodu. Kiedy pomagałem mu w żniwach, nauczył mnie, że w życiu nie można zrezygnować z pewnych rzeczy tylko z powodu nieuzasadnionego uprzedzenia, które w moim przypadku wiązało się ze smakiem pomidorów – stwierdził Robert Piasecki. I rzeczywiście, w jego koktajlu znalazły się zarówno maliny, jak i pomidor. Tu warto wspomnieć, że regulamin tegorocznego konkursu zobowiązywał wszystkich uczestników, aby w swoich recepturach wykorzystali minimum 30 ml Calvadosa (jabłkowa brandy rodem z Normandii), a także przynajmniej jedno warzywo. Podium w gronie profesjonalistów uzupełnili David Berfner ze Szwecji (koktajl Pear-Fection z karczochem) oraz Camille Chaveron z Belgii (koktajl Last Shot z koprem włoskim).

W kategorii studentów czy też adeptów sztuki barmańskiej najlepsza okazała się Kamila Janko z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie. W jej koktajlu Norman Breeze (normandzka Bryza) znalazł się m.in. ogórek. - Ogórki, podobnie jak jabłka, są mocno wpisane w polską kuchnię. Sezon ogórkowy w Polsce rozpoczyna się wraz z początkiem lata. Jest to czas żniw i niemal każda wioska pachnie tym warzywem. Czarujący smak ogórków pasuje do miksologii. Wspaniale wpisuje się do aromatu dojrzałych jabłek w Calvadosie i słodyczy syropu mirabelkowego. Daje świeżość i spokój... niczym delikatna bryza w Normandii – przyznała Kamila Janko.

Drugie i trzecie miejsce także dla pań – zdobyły je Johanna Lucas z Niemiec (koktajl Purple Sour z marchewką) oraz Marion Moutte ze Szwajcarii (koktajl Normandini z selerem). To pokazuje, że przyszłość barmaństwa należeć może do kobiet.

pdfOficjalne wyniki konkursu

Garden of Childhood - autor receptury Robert Piasecki

Składniki:

  • 40 ml Calvados
  • 15 ml syropu miodowego
  • 20 ml soku pomidorowego
  • 15 ml soku cytrynowego
  • 2 świeże maliny
  • 1 skórka z mandarynki

Norman Breeze - autor receptury Kamila Janko

  • Składniki:
  • 30 ml Calvados
  • 5 ml likieru z zielonego melona
  • 15 ml świeżego soku wyciśniętego z cytryn
  • 10 ml świeżego soku wyciśniętego z ogórka
  • 15 ml soku jabłkowego
  • 15 ml syropu mirabelkowego