Zasady konkursu Calvados Nouvelle Vogue Trophies 2018

Zasady rozgrywania konkursu:

Tematem przewodnim tegorocznej edycji są warzywa. Każda receptura musi zawierać jeden składnik warzywny (sok, mus, mudlerowane warzywo etc.)

Zioła oraz rośliny aromatyczne nie sa warzywami. (patrz Rules & Regulations)

Regulamin dopuszcza użycie 1 własnego składnika spoza listy produktów (również homemade) który zawodnik zabezpiecza we własnym zakresie.

Arkusze ocen stosowane w tegorocznych eliminacjach sa identyczne jak podczas finału we Francji i zostaną przedstawione uczestnikom podczas briefiengu przed konkursem.

Pozostałe zasady sędziowania zgodne z wytycznymi IBA.

BARMAN PROFESJONALNY:

  1. Każdy uczestnik przygotowuje 2 receptury:
    1. short drink max.9 cl (min.2 cl. Calvados) 5 minut
    2. long drink max.15 cl (min.3 cl. Calvados) 7 minut.
      Uwaga !!!
      W rundzie eliminacyjnej barman wykonuje tylko short drinka.
  2. Każdy uczestnik eliminacji przygotowuje 3 porcje napoju alkoholowego (1-wystawka, 2-komisja degustacyjna, 3 rozlanie na 3 kieliszki degustacyjne)
  3. Przygotowanie dekoracji odbywa się na oczach widzów (open space) - limit czasu 10 min
  4. Organizator przygotuje"blind test" (6 różnych alkoholi - poprawna odpowiedź - 1 pkt bonusowy) limit czas 3 minuty
  5. Czterech zawodników którzy uzyskają najwyższe noty (ocena techniczna + 3 oceny degustacyjne + blind test) wystąpi w finale konkursu.
  6. Finał konkursu:
    W rozgrywce finałowej nie ma oceny technicznej!!!!!!
  7. Czterech finalistów wykonuje w rundzie finałowej 5 porcji long drinka. Przygotowanie dekoracji - limit czasu 15 min.
  8. Limit czasu (7 minut) - przekroczenie limitu 10 pkt. karnych.
    Zwycięzcą konkursu zostaje zdobywca najwyższej noty w obu rundach - suma punktacji + punkty z "blind testu"
    Uczestnicy mają prawo wniesienia uzasadnionego protestu (Organizator) w limicie czasu-10 minut od zakończenia występu ostatniego uczestnika.

UCZEŃ:

Uczestnicy konkursu przygotowują 4 porcje napoju w kategorii short drink (1 wystawka, 3 jury degustacyjne)

Limit czasu 7 min

Przygotowanie dekoracji odbywa się na oczach widzów (open space) - limit czasu 12 min.

Organizator przygotuje "blind test" dla wszystkich uczestników (6 syropów MONIN - poprawna odpowiedż 1 punkt bonusowy)

Zawodnik który uzyska najwyższe noty (ocena techniczna + 3 oceny degustacyjne + punkty z "blind testu") zostaje zwycięzcą konkursu.

Uczestnicy mają prawo wniesienia uzasadnionego protestu w limicie czasu - 10 minut od zakończenia występu ostatniego zawodnika

Ważne !!!!!!

Konkurs będzie oceniany w systemie włoskim (5 sędziów degustacyjnych - 2 skrajne oceny jury degustacyjnego zostają odrzucone).

Suma oceny technicznej + ocena degustacyjna + punkty bonusowe za"blind test"- tworzy punktację końcową konkursu.

Wszyscy uczestnicy konkursu zabezpieczają własny sprzęt barmański, szkło oraz owoce i warzywa potrzebne do dekoracji swoich drinków!!!!!!!

Zwycięzcy konkursu w obu kategoriach będą reprezentowali Polskę na Calvados Nouvelle Vogue Trophies 2018 w Caen 24-27.03.2018

z barmańskim pozdrowieniem

Ryszard Berent