Wuliangye Masters Cup Cocktail Competition 2019 – Best Cocktail New Generation

W dniu 13 grudnia reprezentacja Polski w dwuosobowym składzie - Artur Wawrzyszczak i Kacper Smarz wylądowała na lotnisku w Chengdu. Barmani przybyli do Chin, aby wystąpić na scenie konkursu Wuliangye Masters Cup Cocktail Competition 2019.

Wuliangye Masters Cup Cocktail Competition 2019

Początek wyjazdu to niezwykłą gościnność organizatorów konkursu, którzy odebrali Polaków z lotniska i przetransportowali ich do hotelu w centrum Chengdu. Po godzinnej aklimatyzacji w hotelu, nasi zawodnicy udali się na powitalną kolację z pozostałymi zawodnikami, gdzie mogli spróbować produktu głównego sponsora Baijiu oraz lokalnych potraw.

Kolejnego dnia, tuż po śniadaniu wszyscy zawodnicy ruszyli w trzygodzinną podróż do miasta konkursu Yibin. Gdy tylko bus dotarł na miejsce, zawodnicy zostali powitani przez tabun kamer i reporterów Chińskiej telewizji. Kolejny etap to zameldowaniew hotelu oraz powitalny lunch. Wieczorem tego samego dnia około godziny 19:00, odbył się oficjalny briefing, na którym omówione zostały wszystkie kwestie związane z regulaminem oraz wylosowane zostały numery startowe (zarówno w kategorii klasycznej jak i flair). Po briefingu zawodnicy mieli okazję zobaczyć scenę zawodów oraz sprawdzić i ustawić światło tak, by odpowiadało wszystkim podczas występów.

IMG 20191215 182839 resized 20191219 080146500IMG 20191215 183054 resized 20191219 080147177

Niedziela 16.12.19r. po śniadaniu o godzinie 8:30 odbyła się gala rozpoczęcia, podczas której przedstawiona została komisja sędziowska oraz organizatorzy Wuliangye Cup Cocktail Competition 2019. 22 zawodników z Chin, Polski oraz Rosji (11 klasyk, 11 flair) rozpoczęło swoje zmagania o godzinie 10:00, zaczynając od kategorii klasycznej. Z numerem 7 startował pierwszy z reprezentantów Polski, Artur Wawrzyszczak. Tuż po zakończeniu 5 minutowej prezentacji wiadome było, że nasz reprezentant ma bardzo duże szanse na wysoki wynik. Artur zdecydowanie wyróżnił się na tle pozostałych zawodników koktajlem oraz prezentacją. Wczesne godziny popołudniowe to rozpoczęcie zmagania barmanów w kategorii flair. Z numerem 10 występował Kacper Smarz. Były to jego czterdzieste zawody, jednak dopiero pierwszy konkurs w formule IBA. Nasz reprezentant zaliczył solidny występ na scenie, jednak brak doświadczenia w formule koktajlowej IBA zadecydował o tym, że nie był notowany na podium.
Po występach wszystkich zawodników z obu kategorii, przyszła pora na ogłoszenie wyników. Pierwsza nagroda, która została przyznana to „BEST COCKTAIL NEW GENERATION” i już wtedy nasza reprezentacja miała powody do świętowania. Nagroda za najlepszy koktajl konkursu trafiła do Artura Wawrzyszczaka. Kreacja Polaka została doceniona na azjatyckiej scenie koktajlowej. Nie była to jednak ostatnia nagroda. Następnie zostały ogłoszone oficjalne miejsca zawodów. Pierwszym vice mistrzem zawodów Wuliangye Masters Cup Cocktail Competition 2019 w kategorii klasycznej został Artur Wawrzyszczak. Pierwsza nagroda trafiła do reprezentanta Rosji. Po konkursie odbyła się kolacja wieńcząca całą ceremonię. Dodatkowo organizatorzy byli pod ogromnym wrażaniem poziomu Polskiej reprezentacji, nie kończące się gratulację co zaowocowało zaproszenie do wzięcia udziału w przyszłym roku.

IMG 20191216 112402 resized 20191219 080145835

W dniu po konkursowym wszyscy zawodnicy wyruszyli na wspólną wycieczkę do fabryki głównego sponsora konkursu Wuliangye, gdzie mogli podziwiać kunszt Chińskiej pracy oraz wielkość fabryki i pracy około 50 tysięcy osób!!!. Tuż po powrocie z destylarni odbył się lunch kończący pobyt w mieście Yibin. Po nim nasi zawodnicy wyruszyli w długą podróż powrotną do naszego kraju. 

Serdeczne podziękowania wędrują do gospodarzy z Chin oraz stowarzyszenia barnanów z Honk Kongu a dokładnie do prezesa Nilla za wsparcie oraz pomoc w komunikacji. Organizacja konkursu była na najwyższym poziomie.

Z barmańskim pozdrowieniem
Artur Wawrzyszczak
Kacper Smarz