Dobre bo polskie - tradycja polskiego gorzelnictwa podstawą sukcesu wódki Chopin

Na zaproszenie Polmosu Siedlce, kilkunastoosobowa grupa barmanów SPB złożyła wizytę w Krzesku niedaleko od Warszawy, aby poznać sekrety jednej z najlepszych wytwórni wódek w Polsce marki CHOPIN.
Załozona w końcowych latach XIX wieku gorzelnia produkujaca spirytusy wykorzystywane do produkcji znanych w świecie wódek i likerów - to jedna z ostatnich "gorzelni rolniczych " wykorzystujacych tradycyjne polskie zboża oraz ziemniaki uprawiane przez lokalnych rolników.

IMG 20190924 125850IMG 20190924 131844IMG 20190924 132928

Niezwykle urokliwie połozona, wśród sadów i zielników jest duzą atrakcją dla wielbicieli tzw."turystyki alkoholowej" popularnej wśród miłośników wina i innych szlachetnych trunków.

IMG 20190924 143334IMG 20190924 160309IMG 20190924 163215

Spotkanie miało charakter szkoleniowy i składało się z dwóch modułów:
- zwiedzanie gorzelni pod okiem p.Leszka Osińskiego który w bardzo interesujacy sposób zapoznał nas z historia zakładu oraz z technologiami produkcji najwyższej jakości destylatów powstających z polskich zbóż oraz ziemniaków.
- degustacja porównawcza sztandarowych wyrobów /wódek marki Chopin wraz z dokładna charakterystyką poszczególnych rodzajów wódek (Artur Wawrzyszczak)

IMG 20190924 163319IMG 20190924 163344IMG 20190924 164012

Dodatkową atrakcją były tradycyjny, staropolski poczęstunek w przepięknie stylizowanej podlaskiej chacie, połączony z degustacją wódki " Krzeska " - ekskluzywnej wódki gatunkowej (digestif).

received 396857971211836received 407319926646429received 732360203854222

Obsługa gorzelni wraz z naszym gospodarzem p. Wojciechem Dordą przyjęła naszą grupę niewykle ciepło i serdecznie za co chciałbym serdecznie podziękowac i obiecać natępne wizyty w przyszłości.

z barmańskim pozdrowieniem

Ryszard Berent