Calvados Nouvelle Vogue Trophies 2019 - edycja polska (relacja)

Początek lutego w Krakowie to tradycyjne spotkanie środowiska profesjonalnych barmanów z uczniami szkół hotelarsko-gastronomicznych z całego kraju, podczas eliminacji CNVT 2019 - międzynarodowego konkursu barmańskiego pod znakiem Calvadosu. Kilkudziesięciu uczestników tegorocznej edycji stanęło do rywalizacji, której zwieńczeniem było wyłonienie polskiej reprezentacji na światowy finał tego konkursu,który odbędzie się w Caen w dniach 24.03-26.03 2019.

Tematem przewodnim będacym inspiracją dla zawodników to " POKÓJ " - hasło związane z 75 rocznica D-day - lądowania wojsk alianckich na plażach Normandii.

Do konkursu przystąpiło kilkudziesięciu barmanów z całej Polski, którzy startowali w kategoriach: "Barman profesjonalny" oraz " Młody talent ".

W eliminacjach każdy z uczestników przygotowywał receptury w kategorii "Short Drink".

Ocenie podlegała technika pracy barmana i oczywiście cocktail.

Zainteresowanie zwłaszcza młodych widzów było ogromne, zachwycała ich możliwość degustacji przygotowanych drinków, innowacyjne dekoracje- w formacie open space
oraz możliwość obserwowania bardziej doświadczonych kolegów mających już wiele sukcesów w swoim dorobku, również na konkursach międzynarodowych!

W kategorii Młody talent wystartowało 18 uczniów, których poziom porównując poprzednie lata mocno nas organizatorów zaskoczył na plus :) za co należą się również wielkie podziękowania dla wszystkich opiekunów tej zdolnej młodzieży!!!

Rywalizacja była zacięta,a "blind test" syropów Monin przyczynił się do wyłonienia zwycięzcy.
Wielkie emocje trwały również podczas finału w kategorii Barman Profesjonalny,w którym uczestniczyło czterech zawodników. Finał ten odbywał się w formacie otwartym. Finaliści by pokazać swój profesjonalizm, musieli przygotować dla odmiany-"Long Drink".
Sędziowie oceniali drinki na oczach publiczności bez uwzględniania oceny technicznej. Dodatkowym utrudnieniem był "blind test" - przygotowany dzięki partnerstwu firmy UNITED BEVERAGES - na który składały się starzone destylaty; Whisky&Whiskey,Rum,Tequila,Brandy,Calvados.
Artur Wawrzyszczak jako jedyny zdobył w tej konkurencji komplet punktów - Gratulacje!!!
Zwycięzcami tegorocznej edycji konkursu zostali: Artur Wawrzyszczak (Okręg Centralny SPB) w kategorii Barman Profesjonalny oraz Sandra Frontczak z Zespołu Szkół Zawodowych Nr.2 w Kutnie w kategorii " Młody Talent". Będą oni reprezentować Polskę na International Trophies Calvados Nouvelle Vouge 2019 w Caen w Normandii.

Wyniki Calvados 2019

Tegoroczny konkurs uświetnili swoją obecnością przedstawiciele IDAC z Normandii, znakomici producenci Calvadosu reprezentujacy Les Vergers de Ducy -
trunek ten jest owocem długoletniej tradycji gorzelniczej na najwyższym światowym poziomie! Reprezentujący tą destylarnię;
René Petrich oraz Anthony Bouisset, zostali członkami jury degustacyjnego (eliminacje i finał konkursu).
W dowód uznania dla Organizatora, IDAC przygotował warsztaty barmańskie połaczone z degustacją Calvadosu,które przybliżyły barmanom świat tego wspaniałego destylatu.
Poszerzanie spectrum wiedzy na temat Calvadosu jest niezwykle ważne, gdyż jest mało znany i rzadko używany w polskich barach.
Goście z Normandii, oczarowani polską gościnnoscią oraz doskonałą organizacją konkursu zaprosili reprezentację SPB na rewizytę do Francji w celu odwiedzenia destylarni oraz muzeum Calvadosu za co bardzo dziękujemy!

Drugą prezentację dotyczącą najnowszych trendów w światowej miksologii,przygotowała tradycyjnie firma SCM, której zespół pod przewodnictwem M.Pietryki zaprezentował nowości
z portfolio MONIN - króla smaków i aromatów, światowego lidera syropów barmańskich.
Dziękujemy naszym przyjaciołom za wsparcie konkursu (blind test dla uczniów) szeroką paletą produktów dzięki którym nasi barmani odnoszą sukcesy w CNVT od wielu,wielu lat.

Pragnę też podziękować wszystkim uczestnikom oraz zespołowi SPB za zaangażowanie.
Firmom za wsparcie, dzięki któremu tegoroczną edycję konkursu można uznać za szczególnie udaną:
MASPEX, CENTRUM WINA, ORANGINA & SCHWEPPES POLSKA, UNITED BEVERAGES, SCM POLSKA, PINOT, CHOYA, STARA ZAJEZDNIA by DeSILVA!!!
bardzo dziękujemy!!!

z barmańskim pozdrowieniem
Ryszard Berent