Rok 2017

Wydarzenia - Rok 2017

Relacja z konkursu Calvados Nouvelle International Trophies 2017

Zapraszamy do zapoznania się z relacją z z konkursu Calvados Nouvelle International Trophies 2017 w wersji oryginalnej:

Relacja - j. angielski

Calvados i morze – Polscy barmani znów w czołówce

Polscy barmani z powodzeniem startują od wielu lat w prestiżowym międzynarodowym konkursie Calvados Nouvelle Vogue International Trophies. W tym roku odbyła się już jego 21. edycja, a reprezentanci naszego kraju ponownie nie muszą się wstydzić za swoje występy.

Czytaj więcej...

HAMILTON BEACH CUP 2017

Zarząd Głowny Stowarzyszenia Polskich Barmanów wspólnie z firmą partnerską Fine Dine Sp.z.o.o ma zaszczyt zaprosić barmanów zrzeszonych w SPB do wzięcia udziału w konkursie barmańskim:

"HAMILTON BEACH CUP 2017"

Czytaj więcej...

Wizyta członków SPB w ambasadzie cesarstwa Japonii

Poniedziałek 27. 03. 2017 był dniem wizyty reprezentacji Stowarzyszenia na kolejnej konferencji poświęconej historii produkcji,oraz sekretów związanych z napojem narodowym japończyków - sake. Konferencja została połaczona z prezentacja znakomitych japońskich browarów produkujacych jakościową sake oraz umeshu (likier na bazie owoców ume). Gospodarzem spotkania był ambasador cesarstwa Japonii w Polsce - jego eminencja p. Makoto Yamanaka.

Rolę organizatora spotkania była japońska organizacja handlu JETRO. Spotkanie z promotorką sake na rynku europejskim p Rie Yoshitake pozwoliło na obalenie wielu mitów i niezbyt precyzyjnych informacji dotyczących sekretów produkcji oraz techniki serwowania sake. Kilkunastoosobowa grupa barmanów SPB miała okazję nie tylko pogłębić swoją wiedzę na temat trunku z kraju kwitnącej wiśni ale również zdegustować sake wyprodukowaną w najbardziej prestizowych browarach (m. in. . Sake Nihonsakari dostarczaną na dwór cesarski) .

Ewenementem była sake musujaca, niezwykle delikatna,rzadko pita w Japonii. Niezwykle miłą niespodzianką było uczestnictwo firmy CHOYA -partnera SPB.

Takehiko Okazaki zaprezentował pełną ofertę firmy CHOYA w tym umeshu Extra Years - likieru który barmani SPB zaprezentują w Normandii na światowym konkursie Calvados Nouvelle Internarional Trophies 2017 (kwiecień 2017 - Granville) Wizyta w Warszawie była połączona z warsztatami barmańskimi zorganizowanymi w warszawskim klubie STIXX - miejscem czerwcowego ogólnopolskiego konkursu barmańskiego Hamilton Beach Cup 2017 (12. 06. 2017) Pod okiem Rafała Dobrowolskiego, Artura Wawrzyszczaka oraz Jarka Zyguły i Piotra Smolarza reprezentant Polski w kategorii "dziennikarz" p. Marcin Burzyński (Rynki Alkoholowe)szlifował recepturę oraz barmańskie umiejętności przed występem w Normandii. Doskonałe warunki (bary w Stixx są perfekcyjne) w połączeniu z dobrym humorem uczestników warsztatów podczas czterogodzinnego treningu, dają szansę na dobry wynik we Francji.

 

Ambasada1

Ambasada2


Z barmańskim pozdrowieniem

Ryszard Berent

Spotkanie poświęcone japońskiej sake

Koleżanki i Koledzy !!!!!

W imieniu Ambasady Japonii w Polsce oraz Japońskiej Organizacji Handlu Zagranicznego JETRO zapraszamy na spotkanie poświęcone japońskiej sake adresowane do profesjonalistów.

Czytaj więcej...