logo onas

Bary Świata

KULTOWE BARY PRAGI

Bar "Black Angel"

Black-AngelJest jednym z najbardziej znanych,  wręcz kultowym miejscem dla miłośników kultury cocktailowej którzy odwiedzają Pragę, jedną z najciekawszych stolic kulinarnej Europy. Znajduje się na drugim, dolnym poziomie hotelu "U Prince" w rynku Starego Miasta. Pomieszczenia z oryginalnego, romańskiego i gotyckiego muru, który tworzy niepowtarzalną atmosferę, wprowadzając licznną klientelę w tajemniczy świat kultury cocktailowej z przełomu XIX i XX wieku.

Portfolio alkoholi zawiera kilkaset pozycji ze szczególnym uwzględnieniem najdroższych, prestiżowych marek whisky, koniaków, egzotycznych rumów,  wykwintnych angielskich ginów oraz olbrzymiej kolekcji wódek z całego świata. Świetnie wyszkolona załoga przygotowuje kazdego dnia ponad tysiąc klasycznych cocktaili i longdrinków. Lista szampanów i niezwykle cennych kolekcjonerskich win, wzbudza podziw międzynarodowej klienteli, którzy chętnie odwiedzają ten bar podczas zwiedzania najciekawszych atrakcji Pragi. Muzyka na żywo, utrzymana w stylu lat czasów prohibicji nadaje niepowtarzalną atmosferę sprzyjającą konsumpcji wyśmienitych kreacji barmanów.

W 2012 roku bar "Black Angel" został członkien niezwykle prestiżowego klubu 50 najlepszych barów świata, oraz zdobywa tytuł najlepszego baru hotelowego w Republice Czeskiej .

Brytyjski miesięcznik "Spirit Business International" plasuje ten bar na 6 pozycji wśród najlepszych barów w Europie (2013).

"Mitch Martini" - cocktail przygotowany w 2013 roku, dedykowany uczestnikom 62 Kongresu IBA

  • 4 cl Zubrówka
  • 4 cl -sok jabłkowy
  • 0,5 cl -sok z limety ( świeży )
  • 1 cl Peche & Passion syrup


Bar "Bugsy"

bugsy barTo jeden z najbardziej ulubionych barów barmanów licznie odwiedzajacych Pragę. Doskonały zespół młodych, niezwykle sprawnych, eleganckich barmanów przygotowuje doskonałe drinki z cocktailowego menu przypominajacego ksiązkę telefoniczną. Barmani pracują, wykorzystując wszystkie techniki pracy, w bezpośrednim kontakcie z gośćmi co czyni pobyt w tym kultowym barze niezwykle atrakcyjnym. Większość cocktailowego menu to wspaniałe klasyczne cocktaile, Daiquiri,  Margarita, Alexander czy Cosmopolitan, jednak na szczególną uwagę zasługuję kompozycję własne najzdolniejszych czeskich barmanów. Bez wątpienia najlepsze pisco sour w Europie. Kolekcje ponad 100 malt whisky,  oraz najwiekszy wybór rumów z całego świata, budują prestiż i chwałę tego istniejacego od 18 lat baru .

 

Istnieje legenda iż  w barze "Bugsy" barmani przygotowali pierwsze mojito w Czechach.

Bugsy*s Rose - nowy, innowacyjny  drink na bazie kwiatowych aromatów przygotowany przez Vaclava Wojfa - szefa baru - wódka,  extract z kwiatu rózy,  sok z cytryny oraz woda San Pellegrino, czyni ten drink jednym z czołowych damskich cocktaili w barze.

Bar "Cloud 9  Sky Bar & Lounge"

cloud 9To niezwykle ekskluzywne miejsce dla prawdziwych koneserów sztuki barmańskiej. Umiejscowiony na ostatnim piętrze hotelu Hilton oprócz niezwykłych wrażeń cocktailowych daje możliwość delektowania się wspaniałymi widokami praskiej panoramy. Polecam szczególnie podczas letnich, długich wieczorów. Nowoczesna architektura baru,  wspaniały sprzęt pozwala barmanom pokazać prawdziwy kunszt miksologiczny. Wyrafinowane portfolio alkoholi,  imponująca karta drinków,  praca barmanów na najwyższym światowym poziomie. Ceny jak na hotel Hilton przystało nieco wyższe niż w barach usytuowanych w mieście. Muzyka na żywo, w wykonaniu czołowych artystów czeskiej sceny muzycznej czyni z tego baru niezapomniane miejsce,  ulubiony bar mieszkańców Pragi.

HARRY'S NEW YORK BAR

Surowość w stylu i przywiązanie do tradycji. Tymi dwoma równoważnikami zdań można by w skrócie opisać obchodzący w tym roku swoje 102-gie urodziny Harry's New York Bar. Miejsce obdarzone szeroką historią i wg niej też okrzyknięte pierwszym cocktail barem w europie. 26 listopad 1911 to właśnie ta data zakreślona została w kalendarzu jako początek istnienia miejsca, wtedy jeszcze zwanego The New York Bar.

Czytaj więcej...

ICE BAR by Ice Royal Hotel

Wiem, wiem już dawno mnie tu nie było. Przyznam się szczerze, że akurat felieton na temat tego miejsca miał się pojawić w momencie, gdy w Polsce panowała plaga upałów, ażeby was nieco ochłodzić chociażby samymi zdjęciami. Niestety okoliczności zadecydowały inaczej, a pretekst do opisania Ice Baru przybrał nieco innej temperatury. Zima, ta która w Polsce skrada się na tyle szybko, ażeby zaskoczyć kierowców nigdy nie stoi nam barmanom na przeszkodzie, żeby rozpalać imprezy do czerwoności. Co lepsze to właśnie ta pora roku zainspirowała do stworzenia tego jakże oziębłego, ale dobrze funkcjonującego projektu na bar biznes.

Czytaj więcej...